De republiek Zambia

De stichting Joy of a Toy is actief in de provincie Muchinga in het noorden van Zambia. Het weeshuis, de scholen ende kliniek zijn gebouwd in Kalwala, een dorp ten oosten van Chinsali, de hoofdstad van Muchinga. 

Economie en politiek

Zambia is een niet aan zee grenzend land, gelegen in zuid-centraal Afrika. De omringende landen zijn Mozambique, Malawi, Tanzania, Democratische Republiek Congo, Angola, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het land heeft een oppervlakte van 752.612 km² (18 keer zo groot als Nederland) en er wonen (schatting 2023) 20.158.000 mensen, waarvan bijna de helft jonger is dan 15 jaar. Zambia is een onafhankelijke republiek met als belangrijkste economische factor de mijnindustrie (koper). Op 24 oktober 1964 verklaarde Noord-Rhodesië zich onder de naam Zambia onafhankelijk met Kenneth Kaunda als president.  Kaunda is geboren in Chinsali, net als vele andere politici van het eerste uur. In Lubwa Mission, vlakbij Chinsali, stond namelijk de enige middelbare school in het land waar lokale kinderen werden toegelaten. Zambia heeft sinds 1991 een meer partijen stelsel met één wetgevend parlement; het staatshoofd en de regeringsleider is de president. In augustus 2021 beleefde Zambia de vijfde vreedzame machtswisseling. Oppositiekandidaat Hakainde Hichilema (United Party for National Development, UPND) won de verkiezingen en is sindsdien president van het land

 

Chinsali

President Kaunda

19 x Nederland

Het land heeft een oppervlakte van 750.000 km2 (bijna 19x groter dan Nederland). Hoofdstad is Lusaka. De officiële taal in Zambia is Engels. Er worden ruim 70 talen gesproken. Zeven van deze talen hebben een officiële status: Bemba, Nyanja, Lozi, Tonga, Luvale, Lunda en Kaonde. 

Demografie

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Zambia 68% van de bevolking onder de armoedegrens. 46% van de bevolking is jonger dan 14 jaar. Zoals in veel Afrikaanse landen, vormt aids een grote bedreiging.

Zambia is een zeer geürbaniseerd land, ongeveer (2018) 43.5% woont in de steden Lusaka, Kitwe, Ndola, Mufulira en Livingstone en (2018) 56.5% op het platteland. Zambia is overwegend een christelijk land, hoewel slechts weinigen alle aspecten van de traditionele overtuigingen volledig hebben losgelaten. 

Zambia, the real Africa.

De meeste mensen denken vaak aan olifanten, krokodillen en leeuwen als ze aan Afrika denken. We gaan graag op safari, nietwaar? Het is goed om te bedenken dat de gemiddelde Zambiaan nog nooit in een wildpark geweest is. De echte schoonheid van Zambia vind je pas als je je onder de mensen begeeft. Stap in die bus, klim achter op die vrachtwagen, loop door de markt en leef respectvol samen. Dan ben je in het echte Afrika.