Resultaten

Vanzelfsprekend zijn we trots op alle infrastructuur die we samen met onze Nederlandse en Zambiaanse partners gebouwd hebben. Maar wat nog veel belangrijker is, is wat we met zijn allen voor elkaar betekend hebben. De weeskinderen zijn nu volwassen en hebben hun plek in de samenleving gevonden. Ze zijn met liefde opgevoed en zij stralen nu diezelfde liefde uit. Er zijn duizenden kinderen die nu met plezier naar school gaan en zo een kans gekregen hebben op een goede toekomst. In de kliniek worden duizenden patiënten per jaar verzorgd. Er zijn veel mensen die nu zelf voor hun inkomsten zorgen. De vrouwen van de vrouwenclub redden zichzelf. En dan is daar Judy. In 1990 schreven we het volgende:

Dit is Judy. Zij is onschuldig. Binnenkort heeft zij geen moeder meer. Aids is een ziekte, een virus om te huilen. Maar kijk naar dit kind. Kijk naar dit kind en zie dat zij vastbesloten is. Kijk naar dit kind en kijk naar haar kracht. Lachend, een regenboog in haar ogen, kijkt ze je aan.En wij moeten ervoor zorgen dat die regenboog in haar ogen niet dooft. Dat is onze plicht. Alleen wat je meedraagt in je hart, dat blijft.

Nu, ruim dertig jaar later, is Judy een volwassen vrouw. In haar ogen zie je nog steeds diezelfde regenboog. Ze staat klaar om een ieder te helpen zoals zij zelf geholpen is. Het leven kan zo mooi zijn. Dat is het echte resultaat: dat we samen zijn, want alleen samen heeft het leven waarde.